26
Szeptember
2022
|
17:12
Europe/Amsterdam

A magyarok 31 százalékának egészségét veszélyezteti a saját otthona

Az otthon az a hely, ahol biztonságban érezzük magunkat, ahol pihenhetünk, és ahol szellemileg és fizikailag is feltöltődhetünk. Vagy legalábbis így kellene lennie.

A 2022-es VELUX Healthy Homes Barometer szerint ugyanis minden harmadik európait, a magyarok 31%-át érinti legalább egy olyan, beltéri klímához kapcsolódó kockázat – legyen az a nedvesség és penész, a sötétség, a hideg vagy a túlzott zaj – ami komoly problémát jelent. A mind a négy beltéri klímához kapcsolódó kockázatnak kitett emberek csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel számolnak be rossz egészségi állapotról, és csaknem ötször nagyobb valószínűséggel érzik magukat boldogtalannak, mint az egészséges otthonokban élők.

A penészre gyakran hivatkoznak csendes gyilkosként a hatásvadász szalagcímekben, és bár a kifejezés talán kissé drámainak hangzik, a penész által okozott veszély nagyon is valós és sokakat fenyeget: az európaiak 13%-a (69 millió ember) él olyan lakásban, ahol a falak vagy a tető nedvesednek vagy beáznak, ami azt jelenti, hogy minden hatodik ház valószínűleg érintett ebben a problémában. Magyarországon a lakosság 22%-a él olyan lakásban, ahol a tető beázik, a falak, a padló vagy az alapozás nedves, esetleg az ablakkeretek vagy a padló korhadnak. Ez nemcsak a levegő minőségét és a komfortérzetet befolyásolja, de a sarkokban növekvő penész asztmát és különböző légúti megbetegedéseket is okozhat, a beázások pedig lassan, de biztosan károsítják az épületeket. A jó minőségű és jól szigetelt ablakok jelentősen javíthatnak a helyzeten, mégis sokan halogatják a munkálatokat, attól tartva, hogy az sok rendetlenséget, felfordulást okoz, és túl sok időt igényel. Egy szakember azonban egy nap alatt kicserélheti a régi ablakokat, így még mindig nem késő elvégeztetni a munkát, mielőtt megérkezik a tél, vagy lejárnak a lakásfelújításokra nyújtott állami támogatások.

VELUX_HHB2022_HU_infografika (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

A friss levegő életünk kulcsfontosságú eleme: oxigéndús légkörre van szükségünk ahhoz, hogy energikusnak és fókuszáltnak érezzük magunkat és egészségesek maradjunk. Mégis, Európában és Észak-Amerikában 10-ből 8 ember nincs tisztában a beltéri szennyezéssel, és az emberek 78%-a[1] nem tudja, hogy a beltéri levegő szennyezettebb, mint a kültéri levegő[2]. A természetes szellőztetés, azaz az ablakok kinyitása és így a friss levegő beengedése továbbra is egyszerű, költséghatékony és könnyen érthető módja a szennyezés kockázatának csökkentésére. Azáltal, hogy friss kültéri levegőt juttatunk egy beltéri helyiségbe, a levegőben lévő kórokozók felhígulnak, és a levegő gyorsan felfrissül.

A jól szigetelt VELUX tetőablakok, amelyek könnyen nyithatók és zárhatók, még akkor is, ha nehezebben hozzáférhető helyen vannak, hosszú távon mind egészségünk megőrzése, mind pedig az épület állapotának fenntartása szempontjából megtérülő befektetések.

VELUX_HHB2022_HU_infografika (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

A levegő minősége azonban csak az egyik tényező a legveszélyesebb beltéri klímakockázatok között, amint arra a VELUX Healthy Homes Barometer rámutat. Az idén 7. alkalommal elkészült kutatás az európai emberek életkörülményeit vizsgálta. Az EU-ban élő emberek 18%-a (92 millió ember) van kitéve a szomszédok vagy az utca zajának. A közúti közlekedés zaja a zajszennyezés leggyakoribb forrása, és a nyugalom hiánya – nem meglepő módon – a városban élőket sújtja nagyobb mértékben. Az EU-ban, beleértve Svájcot, az Egyesült Királyságot és Norvégiát is, a városokban élők 21%-a gondolja úgy, hogy háztartását zavarja a szomszédok vagy az utca zaja. 

A városokban és külvárosokban élők körében ez az arány 14% volt, a vidéken élők körében pedig 9%-ra csökkent.

A zajszennyezés valamivel kevésbé érinti a magyarokat, de még mindig sokak szenvednek miatta: a városokban élők 13%-a, a vidéken élők 8%-a panaszkodik az utca és a szomszédok zajaira. És ez több, mint holmi apró kellemetlenség: az állandó zajszennyezés szív- és érrendszeri betegségekhez, immunszuppresszív betegségekhez és gyomor-bélrendszeri zavarokhoz vezethet.

VELUX_HHB2022_HU_infografika (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami az ideális hőmérsékletet illeti, vannak regionális eltérések, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minimum 18 Celsius-fokos beltéri hőmérsékletet javasol – ám az otthon melege sok európai számára elérhetetlen: az európaiak 7%-a (34 millió ember) nem tudja kellően melegen tartani otthonát, és ezzel légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségek kockázatának teszi ki magát. Nem sokkal jobb a helyzet Magyarországon sem, ahol a lakosság 6%-a állítja, hogy nem tudja eléggé melegen tartani otthonát. Az energiaválság küszöbén állva a házak szigetelése talán minden eddiginél sürgetőbb téma.

A fizikai egészségünkön túl a legújabb kutatások szerint a beltéri klíma a mentális jólétünkre is hatással van: a fűtés hiánya majdnem kétszer akkora hatással van a jólét megélésére és az élettel való elégedettségre, mint a partnertől való távollét; a zajszennyezés alvászavarokat okozhat; a fényhiány pedig a hangulatunkra is kihat, növelve a depresszió kockázatát – mivel az európaiak közül 29 millióan (köztük 772 827 magyar) tartják túl sötétnek az otthonukat, ezt a kérdést nem vehetjük félvállról. Sokat elárul, hogy az Európai Bizottság az emberi egészséget és jóllétet emelte ki az energiahatékonyság legfontosabb járulékos előnyei közül.[3]

Az egészséges és fenntartható épületek továbbá nemcsak a lakók egészségének megőrzésében segítenek, hanem hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, a jobb energiahatékonysághoz, az energiatakarékossághoz és az éghajlatvédelemhez is. Az európai energiaigény közel 40%-áért az épületek felelősek. Az elmúlt 10 évben energiafogyasztásunk 14%-kal csökkent, ami nagyrészt az energiahatékonyság javulásának köszönhető.

“A megfelelő beltéri hőmérséklet biztosítása, és egyidejűleg az épület napfénnyel és friss levegővel való ellátása mindig is kihívást jelentett az építészetben, de ma már más a helyzet. A jól szigetelt, energiahatékony tetőtéri ablakokkal jobb beltéri klímájú otthonokat hozhatunk létre, miközben megvédhetjük az épületeket a nyári hőségtől és a téli hidegtől anélkül, hogy feleslegesen energiát pazarolnánk" – mondta Ritea Noémi, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője. “A technológia erre megvan, és használnunk is kell az ilyen épületekben élő emberek és a jövő nemzedékeinek érdekében is."

A minőségi VELUX tetőtéri ablakok megakadályozhatják a beázásokat és a hő kiszökését a helyiségekből, miközben napfénnyel látják el a helyiségeket – így egészségesebbé, biztonságosabbá, komfortosabbá válhat otthonunk.

Az Európában tapasztalható lakhatási egyenlőtlenségek rámutatnak arra, hogy sürgősen fenntartható, egészséges és megfizethető lakhatást kell biztosítani, ahol minden lakó boldogulni tud. Az Egészségügyi Világszervezet friss adatai azt mutatják, hogy a lakhatásba való beruházás lenne a legnagyobb hatással az emberek egészségére a következő két-négy éven belül – nagyobb hatással, mint a közvetlen egészségügyi beruházások.[4]

Sőt, a középületek korszerűsítése kézzelfogható gazdasági előnyökkel is jár. A gazdasági modellezéshez nem áll rendelkezésre elegendő adat, de vannak olyan számok, amelyek óvatos becslésként megmutatják a négy kockázati tényező csökkentésével Európa-szerte elérhető potenciális előnyöket. A jelenleg modellezhető adatok alapján Európa gazdasága 2050-ig 130 milliárd eurót nyerhet csak az iskolák szellőzési hatékonyságának növelésével elérhető termelékenységjavulásnak köszönhetően.

A Healthy Homes Barometer 2022-ről

A Healthy Homes Barometer egy páneurópai jelentéssorozat, amelynek célja az otthonok és az egészség közötti kapcsolat vizsgálata. A Healthy Homes Barometer első jelentését 2015-ben adták ki, a 2022-es kiadás immár a hetedik, amelyet a VELUX Cégcsoport megjelentet. Az idei Barometer a tények, kutatások és meglátások friss összeállítása. A kutatást elsősorban a RAND Europe, egy nonprofit politikai kutatószervezet végezte, további meglátásokkal kiegészítve.

A Healthy Homes Barometer 2022 itt tölthető le.

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport több mint 80 éve teremt jobb életkörülményeket az emberek számára világszerte azzal, hogy segít a tetőn át érkező természetes fény és friss levegő lehető legjobb kihasználásában. A Cégcsoport termékprogramja tartalmaz tetőtéri ablakokat és moduláris tetőablakokat, árnyékolókat és redőnyöket, valamint kivitelezési és okosotthon-megoldásokat. E termékek segítenek megteremteni az egészséges és fenntartható beltéri klímát munkához és tanuláshoz, játékhoz és szórakozáshoz egyaránt. A Cégcsoport értékesítői és gyártói tevékenységét több mint 38 országban mintegy 12 500 munkatárs segítségével végzi. A VELUX Cégcsoport tulajdonosa a VKR Holding A/S, amely egy teljes mértékben nonprofit, jótékonysági alapítványok (A VELUX ALAPÍTVÁNYOK) tulajdonában, illetve családi tulajdonban lévő vállalat.2021-ben a VKR Holding összbevétele 3,5 milliárd euró volt, és a THE VELUX FOUNDATIONS 244 millió eurót adományozott jótékony célra.

 

További információkért látogasson el a https://www.velux.com/ oldalra. 


 

[1] VELUX, 2018, “Belső generációs felmérés”, pdf 

[2] VELUX, 2018, “Belső generációs felmérés”, pdf 

[3] Európai Bizottság, 2021, "A Bizottság ajánlása az energiahatékonyságról: az elvektől a gyakorlatig"

[4] WHO Európa 2019, "Egészséges, virágzó élet mindenki számára: az európai egészségügyi méltányossági helyzetjelentés"