Budapest,
22
Május
2021
|
11:24
Europe/Amsterdam

Az ugandai Albertine-hasadék növény- és állatvilága megmutatja, hogy miért fontos természetes erdőink megőrzése, védelme és helyreállítása

Összefoglalás

Az ugandai Albertine-hasadékban található az ország természetes erdőinek túlnyomó része, amelyeket központi erdei rezervátumok, nemzeti parkok és vadrezervátumok alkotnak. Maga a hasadék óriási; délen Zambiától indulva Tanzánián, Burundin, Ruandán és a Kongói Demokratikus Köztársaságon át északon egészen Ugandáig nyúlik. Ám ezt a hatalmas ökoszisztémát veszély fenyegeti, és sok itt élő állatfaj a kihalás szélére került. A helyi éghajlatváltozás várhatóan súlyos hatással lesz a térség biodiverzitására a következő években.

A biológiai sokféleség 2021-es nemzetközi napja alkalmából, illetve az idei „We’re part of the solution #ForNature’ program támogatásaként a VELUX Csoport és a WWF szeretne Önökkel megosztani néhányat azok közül a bámulatos állatfajok közül, amelyek az ugandai térségben élnek, ahol a VELUX a következő 20 évben a WWF-fel vállvetve vesz részt a klímaválság hatásának enyhítésében.

1. Zászlós farkú kolobusz

A zászlós farkú kolobuszok igazi ugró-olimpikonok, akik ágról-ágra ugorva akár 15 méteres távolságokat is áthidalnak, és szinte soha nem másznak le a földre. Nevük a „csonkított” szó görög megfelelőjéből ered; ezt rövid, csonka hüvelykujjuknak köszönhetik, amely megkülönbözteti őket a többi majomfajtól.

2. Csimpánz

Az afrikai erdőkben őshonos csimpánzok az ember ma élő legközelebbi rokonai. Nálunk azonban jóval, nagyjából másfélszer erősebbek, így képesek fáról-fára mászva és hintázva keresni kedvenc eledelüket - a gyümölcsöket. A csimpánzok közösségekben élnek, amelyek akár 150 állatot is számlálhatnak. 1990 óta veszélyeztetett fajként tartjuk őket számon.

3. Vízilovak

A víziló a harmadik legnagyobb szárazföldi emlős a világon, és egyedülálló abban a tekintetben, ahogy teste alkalmazkodott a víz alatt töltött hosszabb időtartamokhoz, ahol úszóhártyás lábujjai és rövid lábai segítségével ügyesen mozog. Farkuk evező alakú, ami segít ürülékük szétszórásában - ugyanis a víziló így jelöli ki területét és jelzi más vízilovak számára státuszát. Vadon sokuk 50 évig is elél. A vízilovak Ugandán kívül még 30 afrikai országban őshonosak.

4. Sujtásos sakál

A többi sakálnál alig nagyobb termetű sujtásos sakál testének mindkét oldalán könyöktől csípőig halvány fehér csíkok húzódnak. Ezek a kora reggel vagy hajnaltájban legaktívabb, félénk, ám territoriális állatok hangos üvöltésükkel vagy éles, ugató vészjelzéseikkel igen zajosak tudnak lenni.

5. Szarvcsőrű madár

Az Oroszlánkirályból Zazuként ismertté vált szarvcsőrű madarak családja jól felismerhető jellegzetes, élénk színű, lefelé hajló csőréről. Társas lények; kis családi csoportokban vagy párban élnek.

6. Nahan-frankolin

A Nahan-frankolin barna és fekete tollazatával jól beleolvad az erdei talajba. A viszonylag kis testű madár a fogolyformák alcsaládjába tartozik; szaporodáshoz és pihenéshez az esőerdő sűrű lombkoronáját használja, vegetációként pedig az erdő talaját. 

7. Afrikai elefánt

Az afrikai elefántnak két alfaja létezik: a szavannai és az erdei elefánt. A gyakran a „természet kertészeinek” is nevezett elefántok fontos szerepet játszanak a természetes erdőgazdálkodásban. Tevékenységeikkel megnyitják az erdő egyes részeit, és ezzel természetes tűzgátakat hoznak létre, a pocsolyákat megnagyobbítják, és a növények számára hasznos tápanyagokat hagynak hátra. Az afrikai elefánt egyike a világ legveszélyeztetettebb fajainak. 

Az Albertine-hasadék megóvása, védelme és helyreállítása

A VELUX és a WWF megvalósítási szakaszban levő ugandai erdei projektje a Kagombe-Bugoma térségben zajlik. A projekt középpontjában a leromlott erdők helyreállítása, új erdők ültetése, valamint a megmaradt természetes erdők védelme áll majd, széles körű intézkedések révén. A projekt során faültetvényeket létesítenek, egyéb agrár-erdészeti rendszereket alakítanak ki, illetve a védett területeken kívül eső ültetvényeket is fásítják annak érdekében, hogy a különféle erdészeti termékek iránti keresletet kielégítsék és a természetes erdőkre nehezedő nyomást enyhítésék.

A VELUX Csoport a WWF-fel együttműködve igyekszik elérni a Teljes Karbonmentességet azáltal, hogy a következő 20 évben kimondottan a VELUX számára kifejlesztett erdészeti és biodiverzitási projektekbe fektet be, ehhez rögzíti a Csoport a mindenkori ökológiai lábnyomát 1941-től kezdve. E a kezdeményezés segíthet megállítani az élőhelyek elvesztését, az erdőirtást és a talajdegradációt, amelyek világszerte veszélyeztetik az erdei ökoszisztémákat; mindezeket az aktivitásokat a helyi közösségekkel együttműködve és azok érdekében végzi.

A WWF-fel való együttműködés illeszkedik a VELUX Csoport „Fenntarthatósági Stratégia 2030” törekvéseibe, amelynek része egy, a káros anyagok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó vállalás a „Tudományos alapú célkitűzések kezdeményezés” révén. A Csoport vállalta, hogy a párizsi egyezmény legambiciózusabb, 1,5°C-os csökkentési irányelvével összhangban csökkenti jövőbeli karbonkibocsátását, továbbá a teljes értékláncán belül felére csökkenti, és 2030-ra karbonsemleges vállalat lesz. Tevékenységének átalakításához a VELUX Csoport felgyorsítja az energiahatékonysági beruházásokat gyártási helyszínein, átáll megújuló energiákra és 100%-ban megújuló villamos energiát vásárol, továbbá alapvetően megváltoztatja az alapanyagok meghatározásának és beszerzésének módját.

Ha szeretne többet megtudni a Teljes Karbonsemlegességről és a WWF-fel folytatott együttműködés középpontjában álló erdővédelmi projektekről, kérjük, látogasson el az itsournature.com oldalra.

Formális szöveg

A VELUX Magyarország Kft.-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A Cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel; Magyarországon Fertődön és Fertőszentmiklóson, mellyel a régió egyik legnagyobb munkaadójaként tartják számon. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon, és a legnagyobb árbevételű cégek között a 286. helyen áll. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is. A VELUX Magyarország Kft.-t 2017 áprilisában arany fokozatú elismeréssel díjazták az Employer Branding Awardon (Példaértékű Munkáltatói Márkaépítés Díja 2016) nagyvállalati kategóriában. A márka erejét 2004-ben, 2005-ben, 2007-ben, 2008-ban, 2012 óta pedig minden évben Superbrands, és 2009 óta Business Superbrandselismerésekkel is fémjelzik. A cég 2018-ban elnyerte az Energiahatékony Vállalat Díjat is.

A VELUX Csoportról

A VELUX Csoport csaknem 80 éve teremt jobb életkörülményeket az emberek számára világszerte azzal, hogy segít a tetőn át érkező természetes fény és friss levegő lehető legjobb kihasználásában. Termékprogramunk tartalmaz tetőtéri ablakokat és moduláris tetőablakokat, díszrolókat, árnyékoló termékeket és redőnyöket, valamint kivitelezési és okosotthon-megoldásokat. E termékek segítenek megteremteni az egészséges és fenntartható beltéri klímát munkához és tanuláshoz, játékhoz és szórakozáshoz egyaránt. Világszerte dolgozunk - értékesítői és gyártói tevékenységünket több mint 40 országban mintegy 11 500 munkatárs segítségével végezzük. A VELUX Csoport tulajdonosa a VKR Holding A/S, amely egy teljes mértékben nonprofit, jótékonysági alapítványok (A VELUX ALAPÍTVÁNYOK) tulajdonában, illetve családi tulajdonban lévő vállalat. 2020-ban a VKR Holding teljes árbevétele 226 milliárd dán korona volt, a VELUX ALAPÍTVÁNYOK pedig 143 millió eurót adományoztak jótékony célokra. További információkért látogasson el a www.velux.com oldalra. Kövessen minket a Twitteren: @VELUX

A WWF-ről

A WWF egy több mint 30 millió követővel és csaknem 30 országban működő globális hálózattal rendelkező önálló természetvédelmi szervezet. Küldetésünk az, hogy megállítsuk bolygónk természeti környezetének pusztulását, és olyan jövőt építsünk, amelyben az emberek a természettel összhangban élnek, és mindezt a világ biológiai sokféleségének megóvásával, a megújuló természetes erőforrások fenntartható felhasználásának biztosításával, illetve a környezetszennyezés és pazarló fogyasztás visszaszorításának elősegítésével. A legfrissebb hírekért és médiaanyagokért látogasson el a panda.org/news oldalra és kövessen minket a Twitteren: @WWF_media