Budapest,
01
Szeptember
2020
|
13:29
Europe/Amsterdam

Erdők megóvásával és telepítésével semlegesíti karbonlábnyomát a VELUX Cégcsoport

A WWF-fel karöltve 2041-re elérik a teljes karbonsemlegességet

Összefoglalás

Erdők megóvásával, helyreállításával és új erdők telepítésével ellensúlyozza a VELUX Cégcsoport az 1941-es megalapításuk óta kibocsátott és 2041-ig kalkulált összes, mintegy 5,6 millió tonna szén-dioxid-mennyiséget. A századik évfordulójukra kitűzött teljes karbonsemlegességet a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetével, a WWF-fel (World Wide Fund for Nature) közösen érik el. A karbonlábnyom csökkentése már évek óta fontos törekvés: a VELUX Magyarország Kft. az energiatakarékos technológiai megoldások telepítésének köszönhetően 2019-re már tizedére csökkentette a gyártóegység károsanyag-kibocsátását, és helyi faültetési projektbe is belekezdtek.

A jövőbe mutató, de a múltért is felelősséget vállaló tervet valósít meg a VELUX Cégcsoport: a WWF-fel együttműködve 20 év alatt erdők helyreállításával és telepítésével semlegesítik karbonlábnyomukat, ami az 1941-es megalapításuktól 2041-ig 5,6 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást (1., 2. területek)* jelent. 2020 szeptember elsején tett bejelentésük szerint a Cégcsoport alapításának 100 éves évfordulójára elérik a teljes karbonsemlegességet. Ezt a kötelezettség vállalásukat Lifetime Carbon Neutral (a továbbiakban Teljes Karbonsemlegesség) projektnek nevezi a Cégcsoport. A fák megóvásával és telepítésével az a cél, hogy növeljék a levegő szén-dioxid-tartalmának elnyerésére képes növényzet mennyiségét a bolygón, így lassítsák az éghajlatváltozás folyamatait. Ezen túlmenően pedig az erdők biztosítása hatékony megoldás a biológiai sokféleség fenntartásának érdekében, az élővilág megmentésére, és mindezekkel a helyi életkörülményeket és megélhetést is javítják. Mindezt a jelenlegi és a jövő generációjáért teszik. Hogy hol van szükség az erdők helyreállítására vagy új erdők telepítésére, azt a WWF segít feltérképezni, így például az első két erdő-projekt Ugandában és Mianmarban valósul meg. „Mivel a legtöbb VELUX tetőtéri ablak elsődlegesen fából készül, így közvetlen kötelezettségünk annak biztosítása, hogy a termelésünkhöz szükséges fa beszerzésének ne legyenek negatív hatásai a környezetre és az erdők biodiverzitására” – mondta Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője. 2019-ben a VELUX Cégcsoport európai tetőtéri ablakaihoz felhasznált faanyag 99,6%-a már tanúsított fenntartható erdőgazdálkodásból származott.

A Cégcsoport és a teljes értéklánc által kibocsátott szén-dioxid mennyiségének drasztikus csökkentését is vállalják (1., 2., 3. területek) a klímatudomány iránymutatásával összhangban. Ezért csatlakoztak a Science Based Targets programhoz is. Így a 2030-as fenntarthatósági célkitűzéseikkel a párizsi egyezmény iránymutatását támogatják: a globális átlaghőmérséklet emelkedése nem érheti el a 1,5 Celsius fokot, különben nem kerülhető el a drasztikus globális felmelegedés.

A tetőtéri ablakok gyártásában világszinten piacvezető vállalat nemcsak a saját szintjén gondoskodik erről, de beszállító partnereiket is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kérik. 2030-ra például felére csökkentik a termékeik okozta szén-dioxid-kibocsátást, a csomagolóanyagok pedig egyneműek, műanyagmentesek és teljes egészében újrahasznosíthatóak lesznek. Akciótervükkel és a megvalósítással abban is bíznak, hogy más nagyvállalatok számára is követendő példa lesznek. A VELUX Cégcsoport felgyorsítja a termelési helyszíneken az energiahatékonyságba történő beruházásokat, áttér a megújuló energia felhasználásra. Annak érdekében, hogy átalakuljon a cég, a VELUX Cégcsoport felgyorsítja a gyártáshoz kapcsolódó energiahatékonyságra irányuló fejlesztéseit, megújuló energiára vált, száz százalékban megújuló energiát vásárol, valamint lényegesen átalakítja az alapanyagok kiválasztásának és beszerzésének módját.

A VELUX Magyarország Kft. helyi szinten is tesz a fenntarthatóságért

A VELUX Magyarország Kft. a cégcsoport jövőképének megfelelően kiemelt figyelmet fordít az emberek, a környezet és a társadalom iránti felelősségvállalásra. Már 2016-ra a fenntartható forrásokból származó fa aránya a termelésben elérte a 98 százalékot. A gyártási melléktermékként keletkező fa biomassza újrahasznosításának, valamint az energiatakarékosabb hidraulikaszivattyúk és energiahatékonyabb fényforrások alkalmazásának köszönhetően hazánkban már 2016-ban 32 százalékkal alacsonyabb a károsanyag-kibocsátás a 2007-es bázisidőszakhoz képest, 2020-ra pedig az 50 százalékos csökkentést határozták meg. A fertődi gyár fejlesztéseit 2018-ban az Energiahatékony Vállalat Díjjal jutalmazták, mert az energiatakarékos technológiai megoldások telepítésének köszönhetően tizedére csökkent a gyártóegység károsanyag-kibocsátása. 

 - mondta az ügyvezető Őz Beáta
A gyártás során keletkező hulladékot – cégcsoporton belül egyébként elsőként – 2017-ben már teljes egészében újrahasznosítottuk, és a fa alapanyag szárítását biztosító kazánokat az előállítás során keletkező faforgáccsal működtettük
- mondta az ügyvezető Őz Beáta

* 1. alkalmazási kör: közvetlen kibocsátás tulajdonosi vagy ellenőrzött forrásokból, például vállalati létesítmények, vállalati autók. 2. alkalmazási kör: közvetett kibocsátások az adatszolgáltató társaság által fogyasztott vásárolt villamos energia, gőz, fűtés és hűtés előállításából. 3. alkalmazási kör magában foglalja az összes többi közvetett kibocsátást, amely a vállalat értékláncában jelentkezik (pl. vásárolt áruk és szolgáltatások, hulladékkeletkezés és -szállítás) 

Formális szöveg

A VELUX Magyarország Kft.-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A Cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel; Magyarországon Fertődön és Fertőszentmiklóson, mellyel a régió egyik legnagyobb munkaadójaként tartják számon. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon, és a legnagyobb árbevételű cégek között a 286. helyen áll. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is. A VELUX Magyarország Kft.-t 2017 áprilisában arany fokozatú elismeréssel díjazták az Employer Branding Awardon (Példaértékű Munkáltatói Márkaépítés Díja 2016) nagyvállalati kategóriában. A márka erejét 2004-ben, 2005-ben, 2007-ben, 2008-ban, 2012 óta pedig minden évben Superbrands, és 2009 óta Business Superbrandselismerésekkel is fémjelzik. A cég 2018-ban elnyerte az Energiahatékony Vállalat Díjat is.

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport már közel 80 éve jobb életkörnyezetet teremt az emberek számára szerte a világon; a természetes fény és a friss levegő maximális kihasználásával. Termékprogramja tetőtériablakok, moduláris felülvilágítók, árnyékolók, redőnyök, beépítőtermékek és intelligens vezérlőegységekszéles skáláját fedi le. Ezek a termékek hozzájárulnak az egészséges és fenntartható beltéri klímabiztosításához, a jobb minőségű otthon eltöltött idő, a munka és a tanulás, a játék és az öröm érdekében. Globális vállalatként az értékesítési és gyártási tevékenységekkel több mint 40 országban és világszerte mintegy 11 500 alkalmazottal dolgoznak együtt. A VELUX Cégcsoport a VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság tulajdonában van, amely teljes egészében nonprofit, jótékonysági alapítványok (a VELUX Alapítványok) és a család tulajdonában van. 2019-ben a VKR Holding teljes bevétele 2,9 milliárd euró volt, a VELUX Alapítványok pedig 178 millió eurót adományoztak jótékonysági támogatások formájában.

A WWF-ről

A WWF a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, amely 1961-ben jött létre. Több mint 100 országában dolgoznak a természeti értékek védelméért és a fenntartható jövőért, több mint 6000 munkatárssal, és több mint 30 millió követővel. A WWF küldetése egy olyan jövő megteremtése, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással. Céljuk a biológiai sokféleség megőrzése, a környezetszennyezés csökkentése, a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatának elősegítése, a megújuló energiaforrások használatának ösztönzése, valamint a fenntartható élelmiszertermelés. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a fentiekből következően a WWFnem állatvédő szervezet, az élővilágot egységként kezeli és így kívánja megmenteni.