Budapest,
11
Május
2022
|
13:24
Europe/Amsterdam

Ilyen hatással van rád a napfény: energikussá, de nyugtalanná is tehet

A reggeli fény energikussá tesz

Ilyen hatással van rád a napfény: energikussá, de nyugtalanná is tehet

Tudományos tény, hogy a hosszú téli hónapok után a tavasz és a napsütés nemcsak energikusabbá, produktívabbá tesz, de jobb kedvre is hangol bennünket. Ilyenkor tettrekészek vagyunk, és nyitottak a változásra. Ezért tudjuk olyan jól érezni magunkat egy rendszerező tavaszi nagytakarítás után vagy jut eszünkbe, hogy ideje lenne kicsit átalakítani az otthonunkat. Egy új árnyékoló egyszerre tudja kielégítani az újdonság iránti sóvárgásunkat, miközben a szobába áramló fény kontrollálásával a cirkadián, azaz az élettani napszaki ritmusunkat is támogatja.

A tavaszi zsongás valós jelenség: az évszakok változása és a napfény tehető felelőssé érte, ami javít a hangulatodon, energikusabbá, de akár nyughatatlanná is tehet. Ez az oka annak is, ha tavasszal kreatívabbnak érzed magad és nyitottabb vagy a változásokra. A tavaszi napfény erejét tehát az előnyödre fordíthatod, de óvatosnak kell lenned vele: van olyan, hogy túl sok napfény, és ez összezavarhatja a cirkadián ritmusodat.

Hogy minden otthon töltött percet maximálisan kiélvezhess, a tetőablakokra szabott VELUX árnyékolókkal szabályozhatod, hogy mikor és mennyi napfény jusson be a szobába. Sőt, a gazdag színválasztékkal arra is lehetőséged van, hogy megtaláld a szobád stílusához és hangulatához színben legjobban passzoló árnyékolót. A fényzáró és fényáteresztő kiegészítők minden igényedet kielégítik!

Tompított fény a nyugodt játékhoz

Szabályozd a fényt az otthonodban az igényeidnek megfelelően

A természetes fény javítja a hangulatodat, segít koncentrálni és energikusabbá tesz, ami nagyon előnyös, ha otthonról dolgozol, tanulsz, vagy csak egy csésze kávé mellett készülsz elindítani a napodat. A természetes fény 15%-kal növeli a gyerekek tanulási képességét és a munkára való fókuszálásban is segít, de a tükröződés a monitorodon vagy éppen az arcodba tűző fény egy délutáni szundikálás alatt már zavaró lehet, így a beáramló fény szabályozása elengedhetetlen, ha a lehető legtöbbet akarod kihozni a tetőtéri ablakaidból.

A szoba funkciójától függően néha nyugalmas félhomályra vagy akár teljes sötétre lehet szükséged, hogy részt vegyél egy online meetingen és ne vakítson el a nap, vagy meg tudjatok nézni egy jó filmet a családdal a kanapén. Szerencsére a megoldás gyors és egyszerű, mivel az eredeti VELUX árnyékolókat a VELUX ablakaidra szabták. Ez azt jelenti, hogy tökéletesen illeszkednek és egyszerű felszerelni őket – méricskélés és vágás nélkül, akár 15 perc alatt felteheted az árnyékolókat a meglévő VELUX ablakodra, és ugyanilyen könnyen le is cserélheted őket, ha éppen arra vágysz. Minden VELUX árnyékolót szigorú tesztelésnek vetnek alá, több ezer alkalommal nyitják és zárják őket, és szélsőséges időjárási viszonyoknak is kiteszik őket, így biztosítva hosszú élettartamukat. Az árnyékolókészletek vezeték nélküli kialakításuknak köszönhetően biztonságosabbá teszik az otthonodat, és mindegyik OEKO-TEX® tanúsítvánnyal rendelkezik, vagyis garantáltan káros anyagoktól mentes.

Természets fény tűző nap nélkül

Engedd be a napfényt – vagy zárd ki teljesen

A napfényhez való hozzáférés vagy annak közvetlen tapasztalása, ahogyan a Nap természetes útján halad fölötted és közben különböző szögekben áramlik a fény a szobádba, segít megtartani a belső egyensúlyt. Egy 2022-es, a sleepfoundation.org-on publikált tanulmány szerint a természetes fény a cirkadián ritmusodra is hatással van: ha korán reggel napfény ér, akkor az esti órákban korábban leszel álmos, míg ha a nap korai óráit sötétben töltöd, azt érezheted, hogy a lefekvés ideje is kitolódik. A cirkadián ritmusod pedig összefüggésben van az anyagcseréddel és a mentális egészségeddel is: a szezonális depresszió például a depresszió azon típusa, amit az évszakok változása és a túl kevés vagy éppen túl sok napfény válthat ki. Vagyis, ha szabályozhatod az otthonodba áramló fény mennyiségét, az mindenképpen jót tesz a hangulatodnak és az egészségednek is.

Abban a pillanatban, hogy a tetőtéri ablakaid a helyükre kerülnek, azonnal érezni fogod a felülről jövő fény jótékony hatását. De a csupasz tetőtéri ablakok önmagukban nem képesek az előnyöknek azt a teljes skáláját kínálni neked, amit a kiegészítőkkel felszerelt ablakok. A szobába áramló fény szabályozásával képes leszel a helyiséget az igényeidhez alakítani, akár teljes sötétségre van szükséged a zavartalan pihenéshez, akár tompított fényekre egy családi mozidélutánhoz.

Előfordulhat, hogy arra van szükséged, hogy az árnyékolód minden fényt kizárjon, miközben nem szeretnél kompromisszumot kötni az otthonod dizájnját illetően sem. A VELUX fényzáró árnyékolók a bejövő fény 99%-át kizárják, bármelyik árnyalatban választod is őket, így egy ilyen árnyékoló tökéletes választás lehetnek a hálószobába vagy a gyerekszobába, ahol a teljes sötétség elengedhetetlen egy pihentető éjszakai alváshoz.

Más szobák, például egy nappali, egy otthoni iroda vagy egy játszószoba jobban meg tud felelni a szerepének, ha szűrt fényt kap, így ide a fényáteresztő árnyékoló lehet megfelelő választás, ami beengedi a tompított fényt, de megakadályozza a tükröződést a képernyőkön.

VELUX_Otthoni_munkavégzés_a_tetőtérben

Irányítsd kényelmesen az árnyékolóidat akkor is, ha nem éred el őket

Engedd be a fényt, ha egy kis extra energiára van szükséged, és zárd ki vagy tompítsd, ha relaxálnál, vagy ha zavaró a tavaszi és nyári napsütés. Mivel a VELUX redőnyök kézi és távirányítós változatban is elérhetőek, a beáramló fény szabályozása nem jelenthet gondot a nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető tetőablakok esetében sem: minden VELUX termék elérhető elektromos kivitelben is, és könnyen vezérelhető távirányítóval, mobilalkalmazással vagy akár automatikusan érzékelők segítségével is.

A színek feldobják a teret

Dobd fel a tetőteret a kedvenc színeddel!

Ha már az energiád fellendítéséről beszélünk: a környezeted színei és stílusa a hangulatodra is hatással vannak. A kék és a zöld például a dolgozószobába ajánlott színek, mivel megnyugtatnak és segítenek koncentrálni, akárcsak a semleges árnyalatok. De az otthonod sok másnak is a színhelye – minőségi időt töltesz itt a családoddal, pihensz, a hobbijaidat végzed, és az elmúlt néhány évben még dolgozni is itt dolgoztál –, vagyis az, hogy hogyan érzed itt magad, az életed számos területére hatással lesz. Ezt szem előtt tartva nem meglepő, hogy az emberek olyan teret próbálnak kialakítani az otthonukban, amely tükrözi stílusukat, és a számukra legtökéletesebb környezetet biztosítja. Az ablakok és a természetes fény minden belső tér fontos szereplői, ahogyan a textúrák és a színek is. Egy új színárnyalat bevezetése vagy néhány odaillő színű szövet hozzáadása plusz lendületet adhat a tetőtérnek, hogy egy kellemes hangulatú térből design magazin-alapanyaggá váljon. Ez az oka annak, hogy a VELUX Color by You kollekcióban több ezer szín közül választhatsz, hogy a belső teredhez illő árnyékolód lehessen – így te dönthetsz kiválasztott árnyékoló színélről, hogy a redőnyök ne csak nagyszerű eszközei legyenek a fény szabályozásának, de remek dekorációi is a térnek.

Alkoss olyan teret, ahol otthon érezheted magadat, és alakítsd az igényeidhez a színeket, a stílust, de még a szobába áramló fényt is!

Forrás: Light & Sleep: Effects on Sleep Quality | Sleep Foundation

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport több mint 80 éve teremt jobb életkörülményeket az emberek számára világszerte azzal, hogy segít a tetőn át érkező természetes fény és friss levegő lehető legjobb kihasználásában. A Cégcsoport termékprogramja tartalmaz tetőtéri ablakokat és moduláris tetőablakokat, díszrolókat, árnyékoló termékeket és redőnyöket, valamint kivitelezési és okosotthon-megoldásokat. E termékek segítenek megteremteni az egészséges és fenntartható beltéri klímát munkához és tanuláshoz, játékhoz és szórakozáshoz egyaránt. A Cégcsoport értékesítői és gyártói tevékenységét több mint 40 országban mintegy 11 500 munkatárs segítségével végzi. A VELUX Cégcsoport tulajdonosa a VKR Holding A/S, amely egy teljes mértékben nonprofit, jótékonysági alapítványok (A VELUX ALAPÍTVÁNYOK) tulajdonában, illetve családi tulajdonban lévő vállalat. 2020-ban a VKR Holding teljes árbevétele 226 milliárd dán korona volt, a VELUX ALAPÍTVÁNYOK pedig 143 millió eurót adományoztak jótékony célokra. További információkért látogasson el a https://www.velux.com/ oldalra.